Havadaki nemi kullanarak bir şişe su üretebilen bir proje güneş ışığından faydalanıyor.
Yeni popüler olan bu projenin tasarımcısı Avustralyalı Kristof Retezar. Retezar ürettiği cihazda ilk olarak havadaki nemi toplayan bir yapı daha sonra toplanan havanın yoğunlaştırma işleminin yapılması ve son olarak yoğunlaştırılan havanın bir şişede toplanması ile içme suyu elde edildi. Kısacası havada bulunan nemin suya dönüştürülme işlemi bu cihazla yapılmış görünüyor.
Havadan su üreten bu cihazın çalışma prensibi nedir?
Küçük bir yapıya sahip olan bu cihaz güneş paneliyle çalışıyor. Cihazın üst orta kısmında kurulu olan Peltier Element adlı bir yapı soğutucu görevini üstlenmekte. Soğutucuyu iki kısımda inceleyebiliriz . Güneş paneline düşen ışınlar sistemin elektriğini sağlıyor. Cihaz çalıştığında şişenin üst tarafı soğuyor ve alt kısım ısınıyor.Elektrikle çalıştırıldığında, üst taraf soğuyor ve alt kısım ısınıyor.
kendi kendine su üreten cihaz
Üretilen bu cihaz bisikletlere özel olarak üretilmiş gibi dursa da gerekli hava koşullarının sağlandığı durumlarda pek tabikide kullanılabilir. Bisikletin kullanıldığı durumlarda gelen hava alt kısımdan rahatlıkla giriyor. Yarım litre su üretmek için nemli hava ve elektriğin sağlanması içi güneş ışığına ihtiyacı var. Bu tarz portatif ürünlerin 5 yıl içerisinde %50 artması öngörülüyor. Bu cihazla beraber havadaki nemli hava emilip, hava molekülleriyle su molekülleri ayrılıp depolanıyor.