Akıllı Telefonları Fazla mı Kullanıyoruz?

0
331

Counterpoint adlı bir şirketin yaptığı araştırmalarda dünya genelindeki bütün akıllı telefon kullanıcıları ile ilgili bilgiler yer alıyor. Özellikle Akıllı telefon kullanımı konusunda şaşırtıcı bilgiler bu araştırma ile açığa çıkıyor.

Akıllı telefonlar piyasaya ilk sürüldükleri andan itibaren ilgi odağı olan cihazlardı. Özellikle bir bilgisayarın yaptığı işleri küçük bir telefon ile yapmak bütün dünyanın ilgisini çekmişti. Bu ilgi sonucunda akıllı telefonlar hızla hayatımıza girdiler ve ayrılmaz bir parçamız oldular. Öyle ki şuanda akıllı telefon kullanmayan birini görmek bile tuhaf karşılanan bir durum haline geldi.

Akıllı telefonlar üzerinde yapılan geliştirmeler ile birlikte daha çok işlevi tek bir parmağımız ile halledebilir olduk. Bunun yanında boş zamanlarımızı da akıllı telefon ile doldurmaya başladık. Ancak kontrolsüz bir biçimde artan akıllı telefon kullanımı şuanda çok yüksek sayılara ulaşmış durumda ve birçok kişi neredeyse bağımlı oldu. Özellikle piyasadaki telefonların gelişmesiyle fiyatları da arttı ve kullanıcılar çok yüksek miktarlarda para ödeyerek telefonlar almaya başladı.

Counterpoint ise bu kullanım sayılarını ve çok daha fazlasını araştırmaya başladı. Bu araştırmalar sonucunda herkesi şaşırtacak bilgiler ortaya çıktı.

Araştırmacılara göre akıllı telefon kullanıcılarının yarısı mobil cihazlarıyla günde 5 saatten fazla, %26’sı ise 7 saatten fazla zaman geçiriyor. Akıllı telefon donanımına harcanan yıllık para, dünya çapında 370 milyar doları aşıyor.

Bu kullanımları ülke ülke dağıtarak yeni bir tablo hazırlayan Counterpoint, Gelişmekte olan ülkelerdeki akıllı telefon kullanma sürelerinin gelişmiş ülkelere göre çok daha fazla olduğunu da keşfetti. Örneğin, Malezya’daki kullanıcıların %53’ü günde beş saatten daha fazla zaman geçirirlerken, Japonya’dakilerin %43’ü sadece günde 3 saat zaman harcıyorlar.

Diğer bir tabloda ise kullanıcıların hangi alanlarda daha çok zaman harcadığını görüyoruz. Bu tabloya göre Ankete cevap verenlerin %64’ü internette gezindiğini, %62’si oyun oynadığını, %55’i görüşme yaptığını ve %54’ü ise mesajlaştığını söylüyor.

Ayrıca telefonları yenilemekle ilgili de bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada kullanıcıların ne kadar zamanda yeni bir telefon aldığı belirtiliyor. Çok yüksek masraflara çıkabilen bu işlemin rakamları da yine oldukça şaşırtıcı. Dünya çapında her 21 ayda yeni bir telefn alınırken Meksika’da ortalama 18 ayda değiştiriliyor. Japonya’da ise bu süre 26 ay.

 

Bir diğer konu ise ülkeler bazında kullanıcıların yüzdelik olarak ne kadarının 400 Doların üstünde bir ücret ödeyerek telefon almayı tercih etmesi ile ilgili. Gelişmiş ülkelerde bu sayı daha fazla iken gelişmemiş ülkelerde bu sayı düşüyor. Suudi Arabistan, Avustralya ve Almanya’daki telefon sahiplerinin yarısı, telefon için 400$’dan fazla ödemeyi göze alıyorlar. Hindistan’da ise bu sayı %5’e kadar düşüyor.

Bu sayıları kullanıcıların ders çıkarması gereken sayılar gibi görünüyor. Özellikle kullanım konusunda günümüzün çok büyük bir kısmını telefon ile harcıyoruz. Telefonun da çok yararlı yönleri olmasına rağmen ölçülü olmamız gerekiyor.

LEAVE A REPLY

Yorumunuzu Girin
İsminizi Girin